Tuesday, April 22, 2008

Mobilt bredband med Kubuntu Linux, Tre och Huawei E220

Enklaste sättet att få mobilt bredband från 3 med Huawei E220 ("ovala pucken") att fungera under Kubuntu Linux:
  • Ladda ner och installera Vodafone Mobile Connect Card driver
  • Plugga in modemet med singelsladden (sladden med dubbla USB pluggar är för datorer med USB portar som inte ger tillräckligt med ström tydligen, men för mig fungerade det inte bra med den sladden) och vänta några sekunder. Om allt är ok ska du se följande rad i dmesg: "GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0". Du kan få en hel radda ttyUSB kopplingar, men det gör inget.
  • Starta Vodafone klienten, den bör detektera modemet, du får skriva in den PIN kod som kom med SIM kortet. Skriv i ett fejkat användarnamn och lösenord (typ "username" och "password"). Dessa MÅSTE vara med även fast de inte används, annars blir det fel när du kopplar upp dig.... Skriv i bredband.tre.se i fältet "APN".
  • Om du stavat fel någonstans i de tre fälten ovan måste du radera profilen och skapa en ny, eftersom en bugg (i alla fall i Beta 2 versionen som jag använder) gör att ändringar gjorda i "edit" mode inte sparas korrekt.
  • Klienten fungerar även bra efter uppgradering till Kubuntu 8.04, men du måste då lägga till "airprime" modulen i /etc/modprobe.d/blacklist filen, då dom drivrutinerna försöker ta över modemet men misslyckas. Du måste också antagligen radera din dolda katalog med inställningar (.vmc2) i hemkatalogen.

3 comments:

Ravn said...

Hej,

Mycket bra guide, hjälpte massor! Jag kör Ubuntu 8.04 och det fungerade bra från din beskrivning. Enda skillnaden för mig var att jag är tvungen att låta programet köra som root (sudo). Har inte kollat varför.

Lars Westergren said...

@Ravn. Kul att den kom till användning för någon. :)

Anonymous said...

tjrens ksn inte köra exe filen till vodafonr drivern. vilket program skall jag använda??? tacksam för svar